Fastelavn med unge fra hele verden er sjov og god undervisning

12717700_1059420020797334_1786940373420260802_n

Modtageklasse fra Tranbjergskolen holder dansk fastelavn for først gang i deres liv

Tekst: Martin Østersø Foto: Privat

”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får, laver jeg ballade”

Hen over weekenden og i skoledagene før og efter har børn i alle aldre sunget med på den velkendte sang og slået katten af tønden. En tradition i Danmark som går mange år tilbage, og alle kender til. Eller næsten alle. For kommer man til Danmark fra andre lande, er det langt fra sandsynligt, at man har hørt om fastelavnsboller og -tønder.

Det var en virkelighed, som gik op for Sandie Martor Nielsen, lærer i en af Tranbjergskolens modtageklasser. Hun underviser 13 unge i alderen 14-16 år fra Marokko, Thailand, England, Syrien, Afghanistan, Libanon og Kina i primært dansk og lærer dem om Danmark og danske forhold.

”En af mine elever fortalte, at hendes lillebror skulle klædes ud og slå til en tønde, og hun spurgte mig, hvad det er for noget? Da ingen af eleverne havde hørt om traditionen, besluttede vi i fællesskab at afholde fastelavn. Så i tirsdags bagte vi fastelavnsboller, malede den indkøbte tønde og masker, klædte os ud og sluttede af med at slå katten af tønden og spise boller,” siger hun.

Forud for fastelavnsfesten havde klassen arbejdet med relevante fokusord på tavlen og fået en historisk indføring i traditionen. I løbet af dagen blev eleverne trænet i det danske sprog ved at læse, forstå og anvende en opskrift på fastelavnsboller. Dagen var en succes, og Sandie er glad for, at hendes elever oplevede en gammel dansk tradition.

”Det blev en rigtig god dag med grin og morskab – en anden form for undervisning, hvilket eleverne har godt af. De slog sig løs og min frygt for, at de ville tænke, at det ville være barnligt og plat, blev gjort til skamme. De spurgte, hvorfor resten af skolen ikke holder fastelavn, hvilket jeg personligt godt kunne tænke mig, at vi gør. En opfordring er hermed givet videre.”

Dette indlæg blev udgivet i Fastelavn med unge fra hele verden er sjov og god undervisning, Skolehistorier 2016. Bogmærk permalinket.