Hver onsdag kommer rådgiver fra Ungekontakten på Center-10. Samarbejdet hjælper elever med store og små udfordringer, som fylder i hverdagen
Tekst og foto: Martin Østersø
Et skoleår handler meget om at blive fagligt dygtigere og gennemgå en positiv menneskelig udvikling, men det kan være svært, hvis hovedet er fyldt med dumme tanker.
Så hvordan hjælper man unge studerende, som er nedtrykte, usikre og tænker, at det hele kan være lige meget, eller unge som har problemer med familien, kæresten eller med et misbrug til at få overskud til den daglige skolegang?
På Center-10, Aarhus High School er det afgørende vigtigt at hjælpe eleverne med store og små problemer, som forstyrrer i hverdagen. Derfor indgik skolen for 1½ år siden et samarbejde med Ungekontakten under Aarhus Kommune om at komme på Center-10 hver onsdag mellem 9 og 12.
Brian Holm Poulsen fra Ungekontakten er en af fire socialrådgivere, som på skift kommer på Center-10 og tilbyder skolens elever samtaleforløb i et fortroligt rum. Han vurderer, at 30-40 elever på et skoleår benytter tilbuddet.
”De unge kommer med alt mellem himmel og jord – stort og småt, og det er både elever med ressourcestærke og -svage forældre. Flere har ikke haft den sjoveste folkeskoletid med mobning, og selvom ingen bliver mobbet på Center-10, og de er glade for at gå her, har oplevelserne fra tidligere sat sig spor i form af usikkerhed og måske angst for at fremlægge. De er blevet sårbare og går rundt med mange tanker. Så er det, de kan komme til os og få styr på tankerne og blive klogere på dem selv fremfor at stresse rundt. Tidligere kom der ingen fra Center-10 på Ungekontakten på Skanderborgvej, men her på deres hjemmebane er de mere trygge ved at opsøge hjælp hos os,” siger han.
”Center-10 er gearet til at tage ansvar for de unge”
De fleste elever bliver hjulpet ned til Ungekontakten af en lærer, da det kan det være svært for de unge at sige, at de har et problem, men når døren først lukkes, kører samtalen godt. Ifølge Brian Holm Poulsen er det godt for de unge at møde uafhængige voksne.
”Vi er ikke officielt en del af Center-10, og det tror jeg er rart for de unge at vide. Vi er der kun for eleverne og ingen andre. Vi har tavshedspligt, med mindre vi aftaler det med eleven. Dog har vi skærpet underretningspligt ”.
Generelt er Center-10 optaget af at give deres elever den hjælp, de har brug for både fagligt og menneskeligt, hvilket også skinner igennem, i de samtaler Brian Holm Poulsen har med skolens elever:
”Min klare opfattelse er, at Center-10 arbejder seriøst med sårbare elever. Skolen er godt gearet til at spotte og tage ansvar for unge, som har det svært. De tager fat i dem og hjælper dem. Jeg har aldrig hørt elever fortælle, at de ikke bliver lyttet til eller taget seriøst – derfor har mange det godt på Center-10”.