Rådhuspladsen i Aarhus var for lille, da lærere og sympatisører samledes til manifestation mod lockouten. Missionen var at lægge pres på et splittet byråd før dagens byrådsmøde. Især et budskab herskede på mange af de hjemmelavede bannere: ”Vi havde en aftale. Hvor er du nu, Hr. Borgmester?”.
Tekst og foto: Martin Østersø
Til feelgood musik strømmer grupper af lærere fra alle retninger ind på Rådhuspladsen. Mange synger forberedte slagsange og endnu flere bærer T-shirts og holder skilte eller bannere med humoristiske og skarpe budskaber.
Klicheerne sammenhold og solidaritet er blevet støvet af og er nu lærernes vigtigste våben i kampen om arbejdstidsaftalen: ”Vi har både i går og i dag forberedt dagens demonstration. Vi håber på en hurtig løsning, men har gejsten til en længere konflikt. Vi står sammen og skal udnytte, at byrådet i Aarhus og i andre byer er splittede”, siger lærer og tillidsrepræsentant fra Søndervangskolen, Vibeke Cappelen.
Læs: Flertallet i Aarhus byråd vil fortsætte lockouten
Pladsen foran rådhuset bliver helt fyldt og lidt mere til. Aarhus midtby er indtaget af tusindvis af lærere. Set lidt ovenfra ser det festligt ud og blandt menneskeskaren er stemningen præget af god musik fra en musikalsk duo og den skyfri himmel. Men går man helt tæt på de fremmødte, mærkes den virkelighed, som har ramt dem.
Med en sort streg i panden er ansigtet af Jacob Bundsgaard, Aarhusborgmester og medlem af KL´s bestyrelse, hæftet fast til to pinde. To lærere fra Elsted skole er skilteholdere: ”Det symboliserer, at vores borgmester først har lavet en aftale med ÅLF for derefter at lave en anden aftale med KL. Det er utroværdigt. Men i dag på byrådsmødet har han mulighed for at trække i land. Hvis ikke, er det svært at se, hvordan vi kommer videre”, vurderer Bjørn Andreasen og Mads Bach Leiszner.
Mester Jacob – sover du?
Bannere rettet mod Jacob Bundsgaard er i flertal på Rådhuspladsen: ”Bundsgaard – sidste chance for at sige aprilsnar”, ”Man kan regne med Jacob Bundsgaard – i KL”, ”Vi havde en aftale, Jacob”, ”Borgmester Jacob – sover du? Hører du ej klokken?”.
Bag ordrimene og de mundrette slogans er der blandt afsenderne et reelt ønske om at få borgmesteren i tale. For mange af de lockoutede er det uforståeligt, at byens førstemand praktiserer tavshed fremfor dialog med lærerne i Aarhus.
Læs: Aarhusborgmester: Jeg bakker fuldt ud op om KL´s linje
”Giv dog lyd – sig noget. Tavsheden fra Jacob Bundsgaard er svær at tolke som andet end, at han optræder som marionetdukke for KL. Omvendt burde han holde stand i KL og reklamere for Aarhusmodellen”, siger Mads Bach Leiszner fra Elsted skole.
Borgmesteren på kort visit
Minutter før at byrådsmødet skal begynde, kommer enkelte af medlemmerne ud for at hilse på. SF´s politiske ordfører, Thomas Medom er glad for at se så stor opbakning til manifestationen, men trist over de omstændigheder som har bragt lærerne sammen på Rådhuspladsen. Han bakker op om Enhedslistens forslag om at stoppe lockouten i Aarhus: ”Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke har store forhåbninger til dagens byrådsmøde. Men sammenholdet, lærerne viser i dag, er vejen til at vinde slaget”.
Meget modigt kommer Borgmesteren også ud for at møde de lockoutede lærere. Dog kun tidsnok til at udveksle et par høflighedsfraser med enkelte demonstranter, men lang tid nok til at ÅLF´s udsendte får lovning på et tidligt morgeninterview.
Læs interview med Jacob Bundsgaard senere i dag, hvor han blandt andet får stillet spørgsmålene:
Hvad har du at sige til alle de lærere, som var mødt op på Rådhuspladsen i går – hvordan vil du genskabe tilliden og samarbejdet?
Hvorfor holder du ikke fast i Aarhusaftalen?
Hvad har du konkret gjort i KL´s bestyrelse for at undgå konflikten?
Du har modtaget en udtalelse fra ÅLF med det seneste kompromisforslag fra DLF – hvad mere skal der til for at genoptage forhandlingerne?